Stifado är en grekisk köttgryta som man kan göra på många olika sätt.
Jag gjorde så här:
800 g högrev
5 st små lökar
1 burk cocktailtomater
2 st lagerblad
4 st hela nejlikor
några st hela svartpepparkorn (8-12)
1 st kanelstång
4 st vitlöksklyftor
ca 2 dl rödvin
en skvätt äppelcidervinäger
en liten nypa socker
Salt efter smak
Färsk oregano till serveringen.
Skär högreven i stora bitar (ca 4x4 cm)
Fräs i olja i stekpanna i omgångar och lägg i en gryta.
skala och halvera löken och lägg i grytan.
Skiva vitlöksklyftorna tunt och lägg i grytan.
Tillsätt övriga ingredienser och se till att köttet är täckt med vätska.
Koka under lock tills köttet är riktigt mört.
I tryckkokaren tar det ca 40-50 min beroende på köttkvalitet.
I vanlig gryta tar det nog 2-3 timmar beroende på kvaliteten.
Om man inte använder tryckkokare kan man pudra köttet med mjöl innan kokningen. I tryckkokare är det bättre att reda efteråt eftersom man inte kan röra om under tiden och mjölet geggas då ihop på botten av grytan och bränns.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar