Torr Kryddblandning:
- 1 msk malen spiskummin
- 1 msk vitlökspulver
- 1 msk lökpulver
- 1 msk cayennepeppar
- 1 msk chilipulver
- 1 msk svartpeppar
- 1 msk salt
- 1 msk paprikapulver
- ca 1 dl farinsocker
Spad att rimma fläskkarrén i;
- ca 1 dl salt
- ca 1 dl farinsocker
- ca 2 liter kallt vatten (beroende på storlek på karrén)
- 3 msk av kryddblandningen
- 2 st lagerblad
Skölj karrébiten i kallt vatten och lägg den i en plastpåse eller lufttät behållare som är tillräckligt stor för att hela biten skall dränkas i spadet. Häll på spadet och sedan lagerbladen och förslut.
Lägg i kylskåp 8-24 timmar.
Tag ur biten och torka ren med hushållspapper. (Om man sköljer av rimmningsspadet först blir slutresultatet mindre salt)
Massera in biten rikligt med kryddblandningen, se till att det täcks överallt.
Tillagning:
Karrén skall nu tillagas så att köttet blir så mört att det ramlar ihop bara man tittar lite snett på det ;-)
Jag använde tryckkokare, då tog det ca 4 timmar. Lite vätska på botten och lite "liquid smoke" för röksmak.
Ett alternativ är annars att lägga det i ugnsfast gryta och låta det gå på låg värme länge i ugnen (ca 125 grader) då kan det nog ta 8-10 timmar beroende på storlek och kvalitet
Låt svalna lite och dra sedan isär köttet med två gafflar. Sila bort vätskan om det blir för starkt. Man kan sedan reducera vätskan och göra sås av den om man vill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar